A Tudatos Tervezés Hatalma

Fontos, hogy minden napunkat megtervezzünk, előre.

Nem csak a napokat, de a heteket, hónapokat, negyedéveket. A jobbak már az egész év tervét elkészítik előre. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy percre pontosan elképzeled és megtervezed mi fog történni.

Az egész a cél meghatározásával kezdődik.

Onnantól, hogy tudod mi a cél, megvan a vízió, már elkezdhetsz tervezni, apró feladatokra bontani, mi az amit tenned kell azért, hogy eljuss A-ból B-be, a célod felé. Ha ezt elkezded és rendszeresen megtervezed a napjaidat, nagyon gyorsan szokássá válik, és hiszed, nem hiszed az egész életedet megfogja könnyíteni. Arról nem is beszélve, hogy az eddig hatalmasnak gondolt problémáidat pillanatok alatt megfogod oldani, sőt megoldandó feladatként, játszva túl fogsz rajtuk lendülni. Arról nem is beszélve, hogy stresszmentessé és gördülékenyebbé teszi a mindennapokat.

Visszatérve a tervezéshez és a célokhoz.

Kezdjük ezzel a példával, hiszen a problémáid 90%-t megtudod oldani pénzzel: Többet akarok keresni. Ez egy szép cél, de pontosítani kell. Itt most persze arra gondolunk, hogy több pénzt szeretnénk a zsebünkben tudni, de mikorra és hogyan akarunk több pénzt keresni? Mik az erősségeink, mi az amiben jobbak vagyunk, mi az amit szeretünk csinálni? Miért akarunk több pénzt keresni?

Nem azért élünk, hogy a csekkeket befizessük.

Azért élünk, hogy boldogak legyünk. Mitől leszünk boldogak? Ha elérünk egy mérföldkövet, egy célt, amit kitűztünk magunk elé. Nézd meg a sportolókat, mennyire motiváltak, napról napra keményen és még keményebben dolgoznak magukon, hogy a kitűzött eredményeket elérjék. És ahogy elérik, újat tűznek ki maguk elé. 

Ugyanezt kell neked, nekünk is csinálni. Az ő céljük könnyebben megfogható: Gyorsabban úszni, nagyobbat dobni, erősebbet rúgni és így tovább. A Te célod még valószínűleg nem ennyire könnyen megfogalmazható, de ez lesz a feladatod. 

Leakarsz fogyni? Kezd apró célokkal, apró lépésekkel. Ezen a héten, a következő hét végéig, a hónap végére… És így tovább, tűzd ki azt a célt, amit elakarsz és el is fogsz érni. Ahogy ez megtörténik, és leírod vagy lerajzolod, még a tudatalattid is segíteni fog benne, hogy elérd. Persze magától nem fog menni. Tenni kell érte. De ezzel nem mondtam új dolgot.

Ne adj magadnak teljesíthetetlen feladatot.

Szokták mondani: „a lehetetlen csak egy szó amivel az átlagos emberek dobálóznak”, vagy a kedvencem: „mondd ki, hogy lehetetlen és Én megmutatom, hogy nem az”. A lényeg, hogy olyan célt tűzz ki, amit eltudsz érni, nem könnyen, de elérhető. Van akit motivál, hogy elbukik, van akinek elmegy a kedve az egésztől. Te melyik csapatba tartozol? Engem kifejezetten motivál, ezért is nagyobb célokat tűzök ki magam elé.

Változtass!

Ha valami olyat szeretnél elérni, olyat csinálni, amit eddig még nem, akkor változtatnod kell és lehet, sőt biztosan olyan dolgot kell tenned, ami az elején nem lesz könnyű. De ne felejtsd el, minden egyes lépés, amit ma (most) megteszel, közelebb visz ahhoz a célhoz, amit kitűztél magad elé.

Ne halogasd, kezdd el most!

Összeírod mik a céljaid? Mi az első lépés, ahhoz hogy ezt elérd?